Miten kirjani ”Pohjanmaan rykmentin Kemin komppania” sai alkunsa

Muutin perheineni kesällä 1981 Utajärvelle. Alkuvuodesta 1983 pikkuserkkuni Kauko Blomster soitti minulle ja kertoi, että olin tullut isieni maille. Blomster- sukunimi on peräisin ruotusotilailta, joita on ollut ruotsinvallan aikana Utajärven ruotusotilailla. Viimeisin ruotusotilas Johan Blomster ei palannut Suomen sodasta 1808-09 ja sukunimi jäi sattumalta elämään.

Kauko ehdotti, että alkaisin myös tutkia sukuamme – olinhan lukenut pääaineena historiaa ja siten hän uskoi minulle tutkimuksen olevan helpompaa kuin hänelle matemaatikkona. Lupasin aloittaa tutkimuksen, kunhan siihen löytyisi aikaa.

Kului yli 30 vuotta ja Kauko on jo edesmennyt.  Vasta vuoden 2018 alusta, kun jäin eläkkeelle, on ollut aikaa.

Sukututkimuksena alkanut harrastus tuotti kirjan “Pohjanmaan rykmentin Kemin komppania”.  Huomasin, että minua kiinnosti enemmän se historiallinen miljöö ja historialliset tapahtumat, joiden mukana esi-isäni eli kuin pelkkä sukutukimus.

Suku- ja historian tutkimus on internetin ansiosta helpottunut ja sitä voi tehdä kotoa käsin. Yli sata vuotta vanhat kirkonkirjat on pääosin skannattu ja ne löytyvät netin kautta.

Ruotsin valtionarkistosta löytyvät mm. sotilasrullat digitalisoituina.

Kansallisarkiston digiarkistosta löytyy monenlaista materiaalia nettiin skannattuina.

Lisäksi sukututkimusyhdistykset ovat julkaisseet nettiin omia sivustojaan, joita ainakin yhdistyksen jäsenet pääsevät tutkimaan.  Myös useimpien sanomalehtien digitalisoidut lehdet ovat tällä hetkellä vuoteen 1939 sakka yleisesti ja maksutta luettavissa

Leave a Comment